Çok Amaçlı Saha
Son dönemlerde çok ilgi çeken halı sahalar, çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Bu gruplardan biri olan çok amaçlı saha yapımının tedarik ve uygulanmasında Dinarsportif olarak kaliteli ve profesyonel hizmetler verilmektedir. Birçok faaliyetin tek bir sahada gerçekleştirildiği çok amaçlı sahalar açık ya da kapalı olarak tasarlanabilmektedir. Son derece pratik ve kullanışlı olan çok amaçlı saha, birden çok oyunun oynanmasını sağlar. Bununla beraber çok amaçlı sahaların yapım maliyetinin de düşük olması, birçok alanda tercih edilmesini sağlamaktadır.
Siteler, oteller, okullar gibi alanlarda basketbol, tenis ve voleybol gibi faaliyetlerin tek bir sahada gerçekleştirilmesi mümkündür. Saha içerisinde çok ufak değişiklikler yapılarak birden çok sporun yapılabilmesi sağlanır. Son derece güvenilir olan çok amaçlı sahalar, Dinasportif olarak büyük bir titizlik ile yapılmaktadır. Çok amaçlı saha yapımında zeminin yapımı çok önemlidir. Oynanacak her türlü spor dalına uygun hale getirilen zeminler sayesinde istenen spor rahatlıkla oynanabilmektedir. Voleybol, futbol ve tenis için uygun hale getirilen sahalar ile hem işgücü hem de maddi açıdan büyük avantajlar sağlanır. Genelde 36 x 18 metre ölçülerinde yapılan çok amaçlı sahalarda zeminin ıslak olmaması önemlidir. Bu nedenle yağmur sularının sahadan atılması gerekir. Bunun sağlanması için de yapım aşamasında drenaj kanalları kazılır. Daha birçok ayrıntının önemli olduğu çok amaçlı sahanın yapım aşamaları aşağıda anlatılmıştır.
Çok Amaçlı Saha Yapımında Altyapı İşlemleri
Çok amaçlı saha yapılacak olan alanda aplikasyon çalışması yapılmaktadır. Aplikasyon işleminden sonra zeminin sıfır koduna getirilmesi için tesviye işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra hafriyat çalışması yapılarak 25 cm derinliğe sahip olan kazılar yapılır.
Kazı işlemi yapıldıktan sonra bu alana bağlanmak üzere 25 cm genişliği ve 50 cm yüksekliği olan ahşap kalıplar yapılır. 10 mm çapında demir donatı kalıp içerisine yerleştirildikten sonra etriye bağlama işlemine geçilir. Bu işlem de başarı ile tamamlandıktan sonra çevre direklerin yerine 3 metre aralığına sahip ankraj boruların sabitleme işlemi yapılır.
Zemin Dolgu İşlemleri
Çok amaçlı saha yapımında farklı spor zeminleri tercih edilebilir. Genelde suni çim daha çok tercih edilmektedir. Bununla beraber akrilik zeminler ve EPDM ile parke spor zeminler de tercih edilir. Suni çim zeminler, kum dolgulu olduğu için basketbol da dâhil olmak üzere bütün spor aktiviteleri için uygundur.
Suni çim işlemi, son derece ekonomiktir. Toplu konut projeleri ile siteler için ideal olan suni çim zeminli çok amaçlı sahalar, son dönemlerde rağbet görmektedir. Tenis, mini futbol, basketbol ve voleybol gibi sporları suni çim zeminli sahalarda yapabilirsiniz.
Esnek ve renkli yapıya sahip olan akrilik zeminler, çocukların oynamaları için idealdir. Çok sık tercih edilen akrilik zemin, çocuklar için düzenlenen oyun alanlarında daha çok tercih edilmektedir. EPDM granüllerinden tasarlanan zeminler ise esnek ve kalın kauçuk yapıya sahiptir. İstediğiniz şekil ve renklerde tasarlanan EPDM, zemine sıcak bir şekilde dökülmektedir. Genel olarak üst segment tercihi arasında yer alır.
Kapalı spor salonlarının vazgeçilmezlerinden olan parke zeminler ise profesyonel hentbol, basketbol ve voleybol müsabakaları için idealdir. Son derece başarılı bir şekilde dizayn edilen çok amaçlı sahalarınız için hangi zemini isterseniz, isteklerinize uygun tasarım yapılmaktadır.
Boru ve Demir İşlemleri
Çok amaçlı sahalar için altyapı işlemleri tamamlandıktan sonra demir boru işlemlerine geçilmektedir. Beton hatıla ankre edilmiş olan borulara, 4 metre yüksekliğe sahip olan borular monte edilmektedir. Bu aşamada boruların dikey olmasına önem verilir.
Dikmelerin üstüne, ortasına ve altına 60 x 2 mm boyutunda boruların tamamı yatak bir şekilde monte edilir. Daha sonra ise köşe kısımlarına, kısa kenarlara ve uzun kenarlara diyagonal olarak borular bağlanır.
Aydınlatma işlemi için sahanın uzun olan kenarlarına toplamda 4 tane 5 metre yüksekliğe sahip olan borular bağlanır. Bu aşamada boruların merdivenli bağlanması önemlidir. Demir imalatlarının her biri pas önleyen ve koruyucu özelliği olan boyalar ile istenilen renkte boyanır.
File ve Tel Çit İşlemleri
Boru ve demir işlemlerinden sonra sahanın etrafı 4 metre yüksekliğe sahip olan ve 3,5 metre kalınlığı bulunan galvanizli PVC kaplı tel örgü ile kaplanmaktadır. Tel örgünün helezon olması önemlidir. Tel örgü iyice gerdirildikten sonra sahanın etrafına 5 mm boyutunda çelik halat gerdirilmektedir. Gerdirilmiş olan çelik halatlar, klesmen yardımı ile sabitlenir.
Elektrik ve Aydınlatma
Merdiven özelliğine sahip olan projektör direklerine ampullü olan projektörler monte edilmektedir. Sahanın büyüklüğüne göre projektörlerin sayısı 4 – 8 arasında değişir. TSE belgeli olan kauçuk izoleli kablolar ile elektrik bağlantıları yapılır. Panoya kadar tamamen döşenen elektrik tesisatı çalışır halde kullanıcıya teslim edilir.
Kullanışlı ve pratik olan çok amaçlı sahalar, düşük maliyetli bir özelliğe sahiptir. Birçok alanda rahatlıkla kullanılan çok amaçlı sahalarda her aksesuar portatif olarak dizayn edilmektedir. Bu da pratik bir kullanım olanağı sunar. Dinarsportif tarafından başarılı bir şekilde sunulan hizmetler ile istediğiniz çok amaçlı sahaya kavuşabilirsiniz.