Halı Saha Bakımı Nasıl Yapılır?
Halı saha bakımı konusunda uzun yıllardır yaşadığımız tecrübeler sonunda karşılaştığımız sorun ve sorular aşağıda belirtilmiştir.
- Çim halı ve halı saha temizliği nasıl yapılır?
- Halı saha neden sulama yapılır?
- Halı saha bakımı için hangi araçlar kullanılır?
- Halı saha kış bakımı nasıl yapılır?
- Halı sahada kullanılacak halı saha kramponu nasıl olmalı?
Gibi daha birçok soru ile karşılaşmaktayız. Şimdi bu temel soruların cevaplarını siz kullanıcılarımıza sunalım.
Çim halı ve halı saha temizliği nasıl yapılır?
Suni çim halılar genelde dış mekan ürünleri olduğu için biriken pislikleri veya havadaki tozu toplarlar ve içine hapsederler. En iyi temizleme yöntemi normal halılarda olduğu gibi elektrik süpürgesidir.
Hortum ile su tutarak suni çim temizliği yapılabilinir. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de malzeme plastik esaslı olduğu için sigara ateşi gibi şeylerden korumanız gerekir.
Halı sahanın temizliğine dikkat etmek gerekir. Halı saha içinde sakız, kabuk, mıcır vs. gibi maddeleri temizleyerek halı sahayı devamlı temiz tutulmalıdır.
Halı saha neden sulama yapılır?
Sıcak yaz aylarında, halı sahanın tamamının, gün batımından sonra, en az bir kez sulanması gerekmektedir. Sulama sahadaki sürtünmeyi azaltır ve halını yıpranmamasını azaltacağı için ömrünü uzatır. Ayrıca oyun konforu bakımından daha kaygan ve hızlı bir yüzey oluşturur.
Halı saha bakımı için hangi araçlar kullanılır?
Halı saha bakımı için profesyonel firmalardan yardım alabilir periyodik olarak bakımlarınızı yaptırmanın yanı sıra halı saha işletmecileri de kendi halı sahlarını bakımını gerekli araçları temin ederek yapabilirler. Bu araçlar halı saha fırçası; halı saha fırçası sayesinde yanlara veya kale önlerinde toplanmış SBR garnüller orantılı bir şekilde sahaya dağıtılabilinir. Granül serpme makinesi ile eksilen granüller orantılı bir şekilde ilave edilebilinir. En önemlisi basit bir halı saha fırçası ile halı sahaya yapışan sakız, mıcır, kabuk gibi maddelerin temizlenmesi gerekmektedir.
Halı saha kış bakımı nasıl yapılır?
Hava koşullarına bağlı halı sahada oluşabilecek buzlanma veya donmalara karşı mekanik yöntemler ile yapılacak müdahalelerde suni çimde aşınmalar ve yırtılmalar oluşabilir. Bu nedenle karlanma, buzlanma ve donmalarda halı saha zeminine mekanik çözümler ile müdahale edilmemelidir.
Özellikle buzlanma konusunda kimyasal çözümler kullanılmalıdır. En basit kimyasal çözüm 300 m2 ye 50 kg tuzlamam yapılması olacaktır.
Yoğun kar yağışı olan bölgelerde halı sahayı kardan temizlemek için suni çim zeminine temas etmeden temizleme yöntemleri tercih edilmelidir. Kar boşaltma cihazları ile halı saha zeminindeki kar tahliye edilebilinir.
Halı sahada kullanılacak halı saha kramponu nasıl olmalı?
Halı sahada kullanılacak halı saha kramponu suni çim zemini aşındırmayacak ve yırtmayacak şekilde tabanı krampon çivili olamamalıdır. Genelde taban yapısı plastik olan halı saha kramponları tercih edilmelidir.
Ayrıca günlük giyilen spor ayakkabıları halı sayha zara veresede oyuncunu konforlu bir oyun oynamasına engel olduğu için pek tercih edilmemelidir.
Satın alacağınız halı saha kramponu için satıcıyı bilgilendirerek bu konuda uzman olan kişilerden bilgi alarak seçim yapmalısınız.
Günlük kullanılan kros ayakkabısı ile de halı sahada oyun oynayabilirsiniz.
Kapalı Halı Saha Bakımı
Kapalı halı saha bakımı konusu da açık halı sahadan çok farklı değildir. Sadece açık halı sahada karşılaşılan buzlanma ve kar temizlik konusunda farklılıklar göstermektedir.
Tabi ki kapalı halı sahanızda ısıtma sistemi var ise, yok ise kapalı halı sahada buzlanma oluşabilir. Buzlanma sorununun çözümü açık halı sahada olduğu gibi çözümlenebilir.
Kar konusu kapalı halı sahalarda çok daha farklı problemler doğurmaktadır. Bu problemlerin başında kapalı halı sahanın üstünde biriken karın çatıya yük bindirmesi sonucu çökmelerin oluşabilmesidir. Şayet kapalı halı sahanın kaplaması ve çelik konstrüksiyon yapısı çevre ve iklim koşullarının sertliği göz önünde bulundurulmadan yapılmış ise çatı çökme sıkıntılarının oluşabileceği kaçınılmazdır.